Pirate Bay dom startskott för ny kampanj.

2012-02-01

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd i målet mot Pirate Bay. Beslutet innebär att domen på mellan 10 till 4 månaders fängelse och 46 miljoner i skadestånd för de ansvariga står fast.

- Rättssamhället har sagt sitt och detta är en brytpunkt i den långdragna diskussionen om upphovsrätten på internet. Högsta instans har klargjort att alla som medverkar till brotten, även den som levererar internetförbindelsen får ta sitt ansvar säger, Henrik Pontén jurist på Svenska Antipiratbyrån.


Med stöd av domen kommer Rättighetsalliansen att agera mot de närmare 150 illegala fildelningstjänster som har svensk anknytning. Rättsliga insatser kommer att riktas mot samtliga som bidrar till brotten i på olika sätt.

Fakta
Skadestånden i Pirate Bay var flera miljoner per film och åklagare bedömer att straffvärdet för att illegalt dela ut 10-15 filmer är fängelse.
I en undersökning som Mediavision på uppdrag av Sveriges Videodistributörers Förening genomförde för ca ett år sedan framkom följande:
• C:a 970 000 individer i åldern 15-64 år laddade ned film någon gång under de senaste 30 dagarna.
• Bland de som laddade ned film uppgick antalet i genomsnitt till 5,3 filmer per månad.
• På årsbasis motsvarar det ca 62 miljoner nedladdade långfilmer.
• Utslaget på alla 15-64 år med bredband (ca 5,4 milj) innebär det ca 11,5 filmer per år.

Undersökningen genomfördes i Sverige i oktober-november 2010 med ett riksrepresentativt urval bland 1500 st 15-64 åringar.

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer