Vår kära kompanjon och vän Henrik Pontén har avlidit

2020-05-18

Henrik Pontén avled den 16 maj i sviterna av en cykelolycka. Henrik var upphovsrättens förste försvarare. Han drevs av ett mycket starkt rättvisepatos, och tog ofta smällarna för de som behövde skyddas. Henrik har gjort ett stort avtryck på sin omvärld och under en period tillhörde det ovanligheterna att han inte var med i media. Han försvarade andras upphovsrätt och fick betala ett högt pris privat genom hot som riktades mot honom och även hans familj. Trots det fortsatte Henrik med samma kämparanda. Många gånger hördes att vi måste hålla ögonen på bollen och fokusera på det som gör skillnad och inte på lättvunna mål. Det var en av de sakerna som gjorde honom unik och samarbetet oerhört givande.

Han pratade gärna och ofta med alla och inte sällan tyckte han att det var mer intressant att byta några ord med de tilltalade under en rättegång än med deras juridiska ombud. Han var chosefri som få och ogillade hierarkier och onödiga strukturer. Var det inte logiskt och effektivt gjorde han vad han kunde för att förbättra systemet. Efter olyckan berättade vi att lagändringen gällande grovt immaterialrättsbrott, som han arbetat länge för, är på väg att bli verklighet. Det gjorde honom väldigt glad. Vi kallar den Ponténs lag.

Många år och tusentals dagar har vi spenderat tillsammans. Vid sidan av att vara en skicklig yrkesman var Henrik en mycket god vän och oerhört rolig att vara nära. Vi har genom åren rest ihop, delat problem och glädjeämnen som man gör med en oerhört god vän. Det har varit väldigt lite gråskala med Henrik. När något var tråkigt blev vi snabbt varse det och han blev antingen spjuveraktigt busig eller somnade. När det var intressant och viktigt hade han energi som få och såg till att engagera de som behövdes för att få alla att gå åt samma håll likt en naturkraft. Denna förmåga att få ihop flocken och få alla att känna sig delaktiga var fantastisk.

Vi ska upprätthålla hans engagemang att göra gott och rätt som ett fortsatt riktmärke. Han är oss så oerhört saknad.

Anders och Sara----

Till nedan mejladress kan ni alla som träffat Henrik i arbetet mejla era minnesord, tankar och bilder om Henrik. Vi trycker sedan en bok och överlämnar till familjen.
inmemoryofhenrik@rattighetsalliansen.se

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer