Dom i Swefilmer

2018-03-28

Det blev höjda straff för de åtalade som drivit nordens största illegala streamingstjänst. Ärendet polisanmäldes av rättighetshavare genom Rättighetsalliansen och männen kunde lagföras efter en omfattande polisutredning.

Huvudmannen, en utländsk medborgare som tog hand om miljonintäkterna dömdes för upphovsrättsbrott och pengatvätt till 4 års fängelse. En yngre svensk man som svarade för driften av tjänsten dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Den utländska medborgaren hade köpt fastigheter och stora lyxbilar för intäkterna men omfattande belopp har också förmedlats till hans familj i utlandet. Under rättegången valde han att vara helt tyst.

Åtalet gällde spridningen av drygt 1 400 filmer. Rättighetshavarna hade yrkat skadestånd för spridningen av filmen Kodnamn Lisa och ett skadestånd på 2 200 000 kr dömdes ut. Det pågår också en parallell rättsprocess där filmbolaget C More har stämt huvudmannen på 24 000 000 kr.

-Detta ärende visar tydligt att Sveriges ytterst försiktiga linje mot piracy har fått  konsekvensen att den internationella piracyn söker sig till Sverige. Stor acceptans för brottet, höga förtjänster och låg upptäcktsrisk gör Sverige till en perfekt marknad för organiserad och kommersiell piracy säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen.

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer