Första domen gällande undertexter

2017-09-13

I veckan kom domen mot den person som drivit den illegala tjänsten undertexter.se. På tjänsten publicerades svenska piratöversättningar. Översättningarna kunde sedan enkelt bakas ihop med en piratkopia som saknade svensk text. Rättighetsalliansen stod bakom brottsanmälan och bevissäkringen.

Den dömde gjorde flera olika invändningar, bland annat att det inte skulle handla om ett intrång utan att översättningarna utgjorde egna självständiga verk. Ingen av invändningarna godtogs dock av domstolen som fann personen ansvarig för upphovsrättsintrång. Mannen dömdes till skyddstillsyn.

Det är den första domen i sitt slag. Utvecklingen med större internationella pirattjänster kan göra att det finns de som skapar en illegal submarknad för piratöversättningar i språkområden som inte är engelska.

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer