Det blev rekordhögt straff för huvudmannen för Swefilmer

2017-05-16

Swefilmer var under några år Nordens största illegala streamingtjänst med ett enormt utbud av film anpassad för den svenska marknaden. Efter en anmälan från Rättighetsalliansen och ett omfattande internationellt polisarbete kunde huvudmannen identifieras som en turkisk medborgare boende i Tyskland. Han har tjänat i vart fall 14 miljoner kronor på verksamheten och levde ett lyxliv trots mycket begränsade officiella inkomster. Mannen dömdes till 3 fängelse medan en yngre svensk man som skötte en del den dagliga verksamheten dömdes till villkorlig dom.

- Vi välkomnar domen men det är tydligt att upphovsrättslagen måste anpassas till nutidens grova piracy. Straffvärdet för upphovsrättsbrott ska i sig räcka för att avhållas från brott. Nu ligger straffvärdet till stor del i den följdbrottslighet som åklagaren lyckats bevisa. De låga straffen gör att utländska piratorganisationer förlägger sin verksamhet i Sverige. Utvecklingen är mycket oroande säger Henrik Pontén som är jurist på Rättighetsalliansen

Skadeståndskravet ogillades eftersom tingsrätten ansåg det fanns en tidslucka mellan när bevisningen samlats in. Rättighetsalliansen kommer att överklaga denna del samt sannolikt kräva skadestånd för ett antal av de övriga dryga 1000-talet intrång som domen omfattar.

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer