Swefilmer stänger ner

2015-07-29

I början av juli genomförde polisen i Göteborg en husrannsakan mot Swefilmer, den största illegala streamingtjänsten i Sverige. Bakom polisanmälan står Rättighetsalliansen som representerar flera av de drabbade rättighetshavarna.

- Swefilmer har orsakat stor skada för rättighetshavarna. De som driver tjänsten har fått in ansenliga belopp genom annonsering, ingenting har gått till de som skapat filmerna, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

Personerna bakom Swefilmer har nu meddelat att de kommer att stänga ner sidan på fredag.

- Om uppgiften stämmer är det bra att de avslutar verksamheten. Vi har arbetat aktivt för att få verksamheten att upphöra bland annat genom att polisanmäla sidan och genom att kontakta de ryska streamingleverantörerna, fortsätter Sara Lindbäck.

I Sverige laddas och streamas det 290 miljoner filmer och tv-avsnitt illegalt årligen. Swefilmer var den största av de svenska illegala streamingtjänsterna. [1][1] Enligt Mediavisions studie ”Nordic Piracy Spring 2015”, som publicerades i maj 2015.

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer