Ett stort kluster av illegala film- och tv-tjänster har stängts ner till följd av en polisutredning. Det har visat sig finnas ett samband mellan de illegala tjänsterna Dreamfilm, Tfplay, Tankafetast och Piratehub. Utredningen tog sin början i ett antal polisanmälningar från Rättighetsalliansen.
Gemensamt för de illegala tjänsterna är att de har tjänat pengar på sin verksamhet. Bland annat har personerna bakom Dreamfilm fått in mycket stora belopp genom annonsering, men även intäkter via donationer.
- Polisen har arbetat mycket konstruktivt med ärendet och sett att samma personer legat bakom flera illegala tjänster. Det är helt enkelt resultatet av ett väl genomfört polisarbete, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.
I Sverige streamas det illegalt 111 miljoner piratkopierade film- och tv-avsnitt per år. Dreamfilm, Tfplay och Piratehub var alla illegala streamingtjänster. Dreamfilm var den största av dessa och rankades som den 82:a mest besökta sidan i Sverige. Det kan jämföras med t ex SJ som har ett betydligt lägre besöksantal. De illegala tjänsternas verksamhet har orsakat den svenska filmbranschen oerhört stora skador.
- Genom att använda illegala film- och tv-tjänster stöttar man kriminell verksamhet och bidrar även direkt ekonomiskt genom ökade annonsintäkter. Idag finns det kvar en handfull illegala svenska streamingtjänster, såsom Swefilmer. Rättighetsalliansen kommer fortsätta att arbeta för att stoppa även dessa. De illegala tjänsterna förstör den digitala marknaden och hämmar utvecklingen för lagliga film- och tv-tjänster. Det finns mängder med bra lagliga tjänster idag, t ex film2home, Viaplay, Telia, HBO, Netflix och Svtplay, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.
Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.
Läs mer