Fängelse för pirat

2014-11-28

En man som drivit den tidigare så populära illegala tjänsten Tankaner dömdes igår av Uppsala tingsrätt till fem månaders fängelse. Domen är en av de strängaste som meddelats på området.

Rättighetsalliansen polisanmälde mannen 2012 och Tankaner har under utredningstiden flyttat sin verksamhet till länder där det ansågs vara svårare att utreda brottet. I målet fanns det omfattande bevisning mot mannen i form av påskrivna avtal för piratservar, inloggningsuppgifter, kassaböcker, email korrespondens och ett foto där mannen är klädd i en T-Shirt med Tankaner tryckt på. Mannen själv hävdade dock att han var oskyldig och att han överlåtit hela verksamheten till några okända personer som gjort en rad ändringar från hans krypterade dator när han sovit. Rätten trodde inte på mannen.

Tankaner tillhandahöll magnetlänkar och torrentfiler till andra illegala tjänster som Pirate Bay. Med hänvisning till det så kallade ”Svenssonfallet” som EU-domstolen meddelade tidigare i år fann Uppsala tingsrätt att mannen genom att tillhandahålla klickbara länkar brutit mot upphovsrättslagen.

Rättighetsalliansen har krävt ett skadestånd på 12 000 000 kr för en av de filmer mannen tillgängliggjort. Skadeståndet kommer att handläggas i ett separat process.

Om oss

Vi arbetar mot nätbrott

Rättighetsalliansen arbetar i huvudsak mot olika former av nätbrott, till exempel piratkopiering, kränkningar och illegal handel. Rättighetsalliansen drivs av oberoende konsulter med omfattande erfarenhet i gränssnittet mellan internet, datateknik och juridik. Vi anlitas av både svenska och utländska uppdragsgivare, privatpersoner och företag. Vidare ingår Rättighetsalliansen i ett internationellt nätverk som arbetar med dessa frågor.

Läs mer